FORSIDE
ARKIV
PÅ TO HJUL
VERDENS BILLEDER
FARUM NEWS login

Af Asger


 

03-07-2010
Farum - Munkerup
- Strandvejen

Jeg er lidt spændt. Det er min første cykelferie siden 1993. Da var jeg 16 år og cyklede fra Gørding til Ålborg - 323 km har jeg noteret mig. Jeg glæder mig til cyklingen men jeg er spændt på overnatningen i telt. Ikke så meget det med at campere men mere om det bliver kedeligt. Telt er der ellers nok af. Et 4 personers på 5 kg ligger på bagagebæreren. Det vil sige at det gør den ikke for dagens mål er et sommerhus som Connie og Erik har lejet. Mette har teltet med i bilen.

Jeg cykler til Rungsted og derefter op af Strandvejen. Gennem hyggelige Humlebæk med det gamle fiskeleje og Louisiana. Dernæst videre mod Helsingør.

Ved den gamle forhadte toldopkrævnings fæstning Kronborg drejer jeg mod vest og cykler langs nordkysten af sjælland.Sommerhuset - Yes! Det er varmt og en tur i det ellers noget kolde Øresund overbeviser vi hurtig os selv om er en god ide. Aftenen sammen med Connie, Erik, Anna, Gitte, Henrik, Anne, Mads, Mette og Emil går lidt for hurtigt med hygge, god mad og rødvin.

Dagens data:
Trip dist: 55 km - Trip time: 2:32 - Avg. speed: 21,52 - Max speed: 38,28
Temperatur: 30º C - Ømme ben: 1 ud af 5 - Vind: I ryggen


04-07-2010
Munkerup
- Sommerhuset

Her skal ikke fortælles meget. Morgen dukkert i Øresund, hygge i sommerhuset og is i Gilleleje. Det var en god dag.Dagens data:
Cykling 0 % - Hygge 100 %


05-07-2010
Munkerup - Svinninge
- Pakæsel

Jeg skal videre i dag. Men først er Mette og jeg en morgen tur ved Øresund, køligt og fredfyldt.

Der er så kort mellem attraktionerne her i Nordsjælland at jeg har et utal af stop for at tage billeder. Det starter med Nakkehoved Fyr og så fortsætter det ellers bare med Gilleleje som er sjællands største fiskerihavn, hvor rødspætterne kan købes direkte fra kutterne. Kirken hvor der gennem 2. verdenskrig var opsamlingssted på loftet for 2000 jøder der  skulle sejles til Sverige. Rågeleje og Tisvildeleje og bum er der pludselig fuldstændig stille. Danmarks 5. største skov Tisvildeleje Hegn kommer som noget af en kontrast til 50 kilometer med sommerhuse, iskiosker og strandløver og heltinder.

På en lille sti op af bakken til Spodsbjerg Fyr hvor der kun lige er plads til et baghjul efter et forhjul møder jeg 3 drenge der kigger på cirkuset hvorefter den ene konstatere at der kommer et pakæsel.

Knud Rasmussens hus. Der ligger det pludselig og helt uforberedt er jeg. Knud Rasmussen - Danmarks største polarforsker og som der står meget sigende på mindes varden ved siden af huset
"Følelsen af kald - fører gennem alle genvordigheder". 

Efter 50 km først langs Øresund og siden Kattegat er det ved at være slut med duften af saltvand og hyben. Jeg sejler over Isefjorden fra Hundested til Rørvig.

Fra Rørvig og sydpå er det koncentreret cykling da tiden er ved at løbe af med mig. Jeg cykler gennem den inddæmmede del af Lammefjorden som ligger ned til 7 meter under havoverfladen. Et speciel flad landskab hvor der dyrkes de kende Lammefjords gulerødder og andre specialiteter som bland andet bruges af Michelin restaurant NOMA som er kåret til verden bedste.

Dagens data:
Trip dist: 89,98 km - Trip time: 5:03 - Avg. speed: 17,82 - Max speed: 40,44
Temperatur: 25 til 30º C - Ømme ben: 3 ud af 5 - Vind: Mest på næsen


06-07-2010
Svinninge - Bisserup
-
På landetSjælland er'n dejlig varm ø at bo på
Når man har sine
Violette snabeltyrker sko på

Det skrev Eik Skaløe og Steppeulvene for mange år siden. Sjælland er nu også dejlig med cykelsko på! Her er nogen af de indtryk jeg får. Næsen har travlt og kan næsten ikke koncentrere sig om andet en den dominerende duft af modnet korn i mens svalerne flyver som kamikaze piloter over markerne og viberne synger. De småbyer jeg kommer igennem har ingen butikker men næsten alle et hyggelig gadekær. Det er her idéen om at cykle til Karrebæksminde og spise pizza opstår da mulighederne for at handle undervejs er begrænsede.

Efter frokosten i Sorø er jeg ved at gå lidt kold. Jeg får fornyet energi ved mødet med Tystrup sø og omkring liggende småveje. Her er ganske fint.Jeg slår lejr ved intet mindre end en rigtig fin overnatningsplads ved Klinteskoven - Bisserup, 20 meter til Karrebæksminde bugt. Jeg kigger på kortet og overbeviser mig selv om at der ikke er ret langt til Karrebæksminde og den pizza jeg har sat mig selv i udsigt. Turen til Karrebæksminde bliver 22 km. Det er bestemt over hvad jeg normalt vil køre efter en pizza men god var den.

Dagens data:
Trip dist: 89,49 km (+22,45 km) - Trip time: 4:41 - Avg. speed: 19,12 - Max speed: 45,06 - Temperatur: 25º C - Ømme ben: 3 ud af 5 - Vind: Mest på højre øre


07-07-2010
Bisserup - Nykøbing Falster
- Sommerlandet

Efter havregrøden er det ud på de Sydsjællands veje - forbi jordbærmarker, broer, sommerfugle, roer og gadekær. Jeg følger cykelruten østersøruten det meste af dagen som til min overraskelse følger (for) store veje.

Først over Storstrømsbroen der i sin storhedstid var Europas længste bro med sine 3,199 km og senere triller jeg over broen ved Guldborgsund.

Turen ind til Nykøbing Falster hvor min cykelferie slutter er hård og jeg kan godt mærke min aftentur efter pizza i går. Men til sidst kommer jeg til byen  hvor jeg tager toget hjem fra. Sjovt nok havde jeg ellers lovet mig selv aldrig at kommer tilbage til Nykøbing Falster efter mine 40 (vinter) uger i byen på cykelskolen med roe lugt, sne og sjap. Men det er faktisk ganske sjovt at gense byen som fremstår noget mere indbydende her om sommeren. Ja og så ligger Pepper´s der sandelig stadig lige over for stationen som for 12 år siden da jeg boede i byen.

Dagens data:
Trip dist: 93,89 km - Trip time: 4:31 - Avg. speed: 20,82 - Max speed: 38,62
Temperatur: 25 til 27º C - Ømme ben: 3½ ud af 5 - Vind: Mod højre øre og i ryggen
 

God vind og ©
Asger Nielsen

 

©TURNING-GLOBE.DK

Opdateret 10-05-2011

Yding Nielsen ->